HJÄRTSÄKER ZON
Hjärtsäkerzon brandskyddskoncept

En Hjärtsäker zon skapar trygghet


Med en växande efterfrågan att hjärtsäkra arbetsplatser och andra offentliga miljöer finns nu en svensk standard som beskriver hur man använder en hjärtstartare och vad som gäller för att en plats ska vara en Hjärtsäker zon - SS 280000


Så här der verkligheten ut


I Sverige drabbas varje år 10.000 personer av plötsligt hjärtstopp. Det innebär att i genomsnitt dör en person varje timme (25-30 personer per dygn) p g a ett hjärtstopp. Av dessa överlever bara 500, därför att hjälpen kommer för sent. Det bästa av allt är att det är väldigt enkel att öka överlevnadschansen och du kan också vara med och Hjärtsäkra Sverige!

Kort om varför kunskaper i HLR (hjärt och lungräddning) räddar liv


Vid hjärtstopp gäller det att du som är på plats agera snabbt. När hjärtat stannar drabbas alla celler i kroppen av akut syrebrist. Cellerna i hjärnan är extremt känsliga för syrebrist och får skador redan efter 4-5 minuter (barn får skador redan efter 2-3 minuter). När cellerna dör går de inte att återuppliva. Eftersom sjukvårdspersonal sällan hinner fram i tid gäller det att hjälpen finns nära.


När du gör HLR blåser du ner luft i lungorna och trycker på bröstkorgen. Då syresätter du blodet och pumpar runt det i kroppen manuellt. Cellerna överlever och med en strömstöt från hjärtstartaren återställer du hjärtat så att det kan pumpa själv. Med andra ord, kan man säga att det enda sättet att rädda liv är att starta HLR omedelbart och ha en hjärtstartare på plats.


Så här gör du ditt företag till en Hjärtsäker zon


Det är enkelt och du får hjälp med:

Rätt utbildning som är anpassad för din arbetsplats, efter era önskemål och självklart enligt dem nationella riktlinjerna

Uppföljning och repetitionsutbildning

Lämplig Hjärtstartare som är kvalitetssäkrade med hela 8 års garanti

Vart hjärtstartaren kan placeras för bästa tillgänglighet, hur du tydligt skyltar och informerar alla på arbetsplatsen

Att registrera din hjärtstartare i Sveriges Hjärtstartarregister

Påminnelse i god tid när det är dags för byte av elektroder och batteri (innan bäst före datumet passerar)

Återställning av hjärtstartaren om den använts vid ett hjärtstopp

Dessutom får du hjälp så att kostnaden för utbildning och hjärtstartare ryms i din budget


En Hjärtsäker zon innbär att:

Det finns rutiner och beredskap att kunna agera vid ett hjärtstopp samt larma 112 omedelbart

Det finns kunskap i hjärt och lungräddning så att hjälp snabbt kan sättas in

All personal vet var hjärtstartaren finns och kan använda den

Hjärtstartare används inom 3 minuter

Hjärtstartaren är registrerad i Sveriges Hjärtstartarregister

Företag, organisationer eller föreningar kan enkelt skapar en trygg plats för medarbetare, besökare, medlemmar och kunder. Ni visar tydligt att ni tar ert ansvar för arbetsmiljön och säkerheten. Om det sker ett hjärtstopp kommer ni att öka överlevnadschansen för den drabbade.


Det är både enklare och billigare än du tror att Hjärtsäkra din arbetsplats

Swedish Standards Institute (SIS) har gjort Hjärtsäker zon till svensk standard SS 280000 som du kan ladda ned här. Hämta informationsbladet här. Kontakta oss så får du ta del av aktuella erbjudanden och svar på dina frågor redan idag. Kom ihåg att hela kostnaden är avdragsgillig.

         Vill du hjärtsäkra ditt företag? Kontakta oss