Säkerhetsdörrar

SäkerhetsdörrarVad ska du tänka på när du väljer säkerhetsdörrar och brandklassade dörrar?


Den standard som gäller för dörrars inbrottsskyddande egenskaper är sedan 2011 den europeiska och tillika svenska standarden SS-EN 1627. Standarden testar dörrens egenskaper för inbrottskydd, inte låset.


Så testas brandklassade dörrar


Brandklassade dörrar testas enligt svensk och europeisk standard och delas in i olika klasser där bokstäverna i klasserna specificerar olika typer av funktionskrav, exempelvis E och EI. Till detta kopplas en siffra som visar vilken tid funktionskraven är uppfyllda. Brandtesterna utförs på komplett dörr med lås, tillbehör, beslag, karm med mera.


I typgodkännandet/certifikatet samt tillverkarens produktblad står det vilka krav som uppfylls samt vilka lås och beslag dörren är godkänd med. Dörren ska provas med ett brandklassat lås. Säkerhetsdörrar är dessutom ofta provade i olika ljudklasser, vilket kan ge en bättre ljudisolering.


Försäkringsbolagen ställer i vissa fall krav på ”godkänd låsenhet” i en dörr till bostad. För att uppfylla försäkringsbolagens krav på ”godkänd låsenhet” ska ytterdörren förses med ett så kallat tvåfunktionslås eller dubbla lås.


Viktig utrymningsväg


Vi på Brandskyddsföreningen anser att en utrymningsväg (ytterdörren) från bostad ska vara lätt öppningsbar utan nyckel. Därför är det lämpligt att du har ett vred på dörrens insida som öppnar låsregeln. Förse helst inte dörren med låsanordningar som kräver nyckel för öppning av lås från insidan. Det finns exempel på bränder då människor inte hittat nyckeln och därför inte tagit sig ut ur den brinnande bostaden.


När någon vistas i bostaden ska dörren alltid kunna öppnas från insidan utan nyckel!

Säkerhetsdörrar
Tillbakapil
ID06

Vill du koppla dina utbildningar till ditt ID06-kort? Brandskyddskoncept är ackrediterad kompetensregistrartor och kan registrera samtliga utbildningar du har gått hos oss.


Kontakta oss så hjälper vi dig.

Brandskyddskoncept försäkrade via IF
Brandskyddskoncept medlem i Svebra
Brandskyddskoncept återförsäljare av dafo brand
Brandskyddskoncept heta arbeten arrangör
Brandfarliga_arbeten_utbildning
Brandskyddskoncept medlem i HLR rådet

Undrar du något eller vill boka utbildning?

Brandskyddskoncept blogg
Brandskyddskoncept instagram
Brandskyddskoncept Facebook
Brandskyddskoncepts hemsida
Brandskyddskoncept

en del av

Nordic Group Concept AB

org. nr. 559114-2426